Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jakkolwiek także nadzwyczajnie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w parne dni.
Naturalne desery minimelts
Przepysznym, słodkim i dobrym także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z trafną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub ewentualnie z mieszanki. Dodatkowym plusem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, jakie wybitnie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu